Hoe ga je om met moeilijk
hanteerbaar gedrag?

Doelgroep: medewerkers zorg en welzijn.

Signaalgedrag in de ouderenzorg
Vrijwel alle mensen met dementie in verpleeghuizen vertonen gedrag dat we moeilijk kunnen duiden of lastig vinden om mee om te gaan. De oorzaak van moeilijk hanteerbaar gedrag (signaalgedrag) kan bij de cliënt zelf liggen maar soms is het juist de omgeving die dit gedrag oproept of in stand houdt.

Moeilijk hanteerbaar gedrag is een manier om aan te geven dat er sprake is van een onderliggend probleem, de cliënt geeft een signaal af. Hoe vertaal je dit signaal en zet je de onderliggende behoefte om in een passende (re)actie.

Moeilijk hanteerbaar gedrag vindt altijd zijn oorsprong in meerdere factoren. Het heeft niet alleen te maken met de aard en de ernst van de ziekte (dementie) maar heeft een samenhang met omgevingsfactoren (zoals over- of onderprikkeling), psychiatrische problematiek, lichamelijke factoren of een benaderingswijze die niet aansluit bij de behoefte van de cliënt.

Onder signaalgedrag gaat altijd een behoefte schuil.

Moeilijk hanteerbaar gedrag varieert van prikkelbaarheid tot agressie, apathie, dwalen, claimen etc. In deze training wordt gekeken naar de oorzaken van dergelijk gedrag, hoe ga je daar als medewerker mee om, wanneer en hoe geef je een grens aan en wat kun je doen om dergelijk gedrag te voorkomen? Middels praktijkvoorbeelden gaan we op zoek naar antwoorden.